SJN Insights‘dan Sam Naji, 2025’in video oyunları için en büyük yıl, hatta rekor yıl olmaması durumunda bile en büyüklerden biri olacağını düşünüyor. Nedenlerini inceleyelim: 2025 Video oyunu satışlarında bugüne kadar ki en iyi yıl olabilir

  • GTA 6’nın Etkisi: Her şeyden önce, 2025 yılında piyasaya çıkması beklenen GTA 6 var. Bu oyun, şimdiden büyük heyecan yaratıyor. Rockstar Games, GTA 5’in inanılmaz başarısından sonra çıtayı bir kez daha yukarı taşımak istiyor. Unutmayın, GTA 5 piyasaya çıktığı ilk üç günde 1 milyar dolar gelir elde ederek rekor kırmıştı. Bu rekor, dijital satışların henüz yaygın olmadığı bir dönemde gerçekleşti. Bugün ise durum farklı. Dijital satışlar oyun satışlarının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bu da, GTA 6’nın satışlarının çok daha yüksek olabileceğini gösteriyor.

  • Switch 2 ve Yeni Nesil Konsollar: 2025 aynı zamanda yeni Nintendo konsolu Switch 2’nin de ilk tam satış yılı olacak. Switch bugüne kadar büyük başarı elde etti ve en çok satan konsollar arasına girdi. Switch 2 hakkında henüz pek bir şey bilinmese de, potansiyeli yüksek görünüyor. Ayrıca Sony ve Microsoft’un da bu dönemde mevcut konsollarını yenileme ihtimali bulunuyor. Bu yeni konsolların 2024 sonu veya 2025 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

GTA 6’nın 2025’i video oyunlarının en büyük yılı yapmasının bir diğer sebebi de oyunun uzun ömürlü başarısı olabilir. Filmler genellikle birkaç haftalık bir sinema gösteriminden sonra sona ererken, ardından DVD, Blu-Ray satışları (veya streaming servislerinden kiralama) ile ikinci bir hayat kazanabilirler. Ancak GTA, Minecraft ve Fortnite gibi popüler oyunlar, “yeniden keşfedilmeye” ihtiyaç duymadan oyuncuların ilgisini sürekli canlı tutmayı başarıyor.

GTA 5, tüm yaşam döngüsü boyunca oyuncuların ilgisini çekmeyi başardı. Video oyunları tarihinde hiçbir oyun bu başarıyı yakalayamadı. GTA 5, çıkışından bu yana (4. çeyrekteki belirli haftalar hariç) sürekli olarak en çok satan oyunlar listesinde yer aldı. Bu, Batı yarımkürede son on yıldır listelerden hiç çıkmayan bir oyun. GTA 6 önümüzdeki yıl çıktığında, büyük olasılıkla haftalar, hatta aylar sonra bile 2025’in en çok satan oyunu olmaya devam edecek.

Aşağıda, 2018’den beri takip edilen 14 ülkede en çok satan ücretli oyunların birim satışlarına göre ilk 10 sıralaması yer alıyor. Veriler, hem fiziksel hem de dijital satışları tüm büyük yayıncılar için yakalayan Video Games Europe’un Oyun Satış Verileri’nden (Sparkers tarafından işletiliyor) geliyor (Nintendo dijital satış verilerini paylaşmıyor):

En çok satan oyunlar listesi

Beklendiği gibi, en çok satan oyunlar listesinde yer alan oyunların çoğu yeni çıkan oyunlar olacak. Red Dead Redemption 2, FIFA ve Call of Duty serileri gibi bazı oyunlar bir yıldan fazla listede kalabiliyor ancak çıkışlarından üç yıl sonra bu listelerden düşmeye başlıyorlar. GTA 5 hariç, en çok satanlar listesinde üç yıldan fazla kalan tek oyun Mario Kart 8 Deluxe. Fakat bu oyun bile dördüncü yılında (2022) listelerden çıktı. GTA 5 ise tüm yeni oyunlara rağmen listede kalmayı başaran tek oyun. 2025 Video oyunu satışlarında bugüne kadar ki en iyi yıl olabilir

En ilginç olanı ise, GTA 5 ancak geçen sene, 2023’te ilk kez dördüncülükten aşağı düştü. Bu satışlar birime göre hesaplanmış olsa da, GTA 5’in başarısının ölçeği muazzam. Bu başarı üzerine birçok analistin “artık kimin GTA 5’i yok ki?” şeklinde esprili yorumlar yaptığını duydum.

Epic Games 2020

İnanması güç olsa da, oyun ücretsiz hale getirildiğinde bile satışlar kısa sürede toparlandı. Hatırladığım kadarıyla, Epic Games 2020 Mayıs ayında ücretsiz oyun kampanyasının bir parçası olarak GTA 5’i hediye ettiğinde, Epic Games sunucuları neredeyse çöküyordu. Bu muhtemelen hala en çok indirilen ücretsiz oyunları. Hızlı bir internet araması, oyunun 185 milyondan fazla sattığını ortaya koyuyor. Bu da Take-Two ve Rockstar Games’e milyarlarca dolar kazandırmış olmalı. Tüm bu başarı, on yıldan fazla geçmişi olan bir oyundan geldi. GTA 5 ile yaratılan bu ivme, tutku ve beklenti halihazırda GTA 6 için büyük bir heyecan oluşturmuş durumda.

Oyun sektöründe çalışanlar ve oyuncular, ilk GTA 6 fragmanı 5 Aralık 2023’te yayınlandığında büyük bir yankı yaratacağını biliyordu. Artık bunu kanıtlayan sayılarımız var. GamesIndustry.biz, “Grand Theft Auto 6 YouTube Rekorları Kırıyor” ve “GTA 6 Tanıtımı Tarihteki En Hızlı Görüntülenen Oyun Fragmanı Oldu” başlıklı haberlerinde bu durumu doğruladı. Fragman, YouTube’da ilk 24 saatinde platformdaki diğer tüm oyun fragmanlarından daha fazla görüntülendi. İlk 24 saatte 100 milyondan fazla, ilk haftada ise 142 milyondan fazla görüntülenme elde etti. 2025 Video oyunu satışlarında bugüne kadar ki en iyi yıl olabilir

Kaynak