Onların yanında kuru yemiş fiyatında kalan altından daha değerli 10 madde

Altın zenginliğin ve mükemmelliğin sembolüdür ancak dünyada altından kat kat daha pahalı olan  maddeler de bulunmaktadır. Fiyatları gram başına milyonlarca dolara bile ulaşıyor. Bugün insanoğlunun bildiği en pahalı maddeleri öğreneceğiz. Altından daha değerli olan 10 Sıra Dışı Madde

Metamfetamin

Metamfetamin değeri

Metamfetamin değeri

Fiyat: Gramı 120 dolar

Meth veya kristal olarak da adlandırılan bu madde, ‘Breaking Bad’ dizisinin yayınlanmasından sonra birçok ülkede moda oldu. Amfetaminden yalnızca bir parçacık farklı olan bir ilaçtır. Ancak metamfetamin çok daha tehlikelidir, oldukça bağımlılık yapar ve vücuda zarar verir. Kullanım sonrası halüsinasyonlar ve psikozlar görülebilir.

Metamfetamin, mutluluğu tetikleyen serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi büyük miktarda nörotransmitter salgılar. Bu nedenle coşku hissine, uyku ihtiyacının azalmasına ve iştahın körelmesine sebep olur. Ancak aynı zamanda beyindeki sinir uçları üzerinde de yıkıcı bir etkisi bulunmaktadır.

Kokain

Kokain değeri

Kokain değeri

Fiyat: Gramı 600 dolar

19. yüzyılın ortalarında koka yapraklarından izole edilen bu madde, başlangıçta lokal anestezik olarak kullanıldı. Günümüzde yan etkilerinden dolayı tıptan çekilmiş olsa da halen oftalmoloji ve kulak burun boğaz biliminde lokal anestezik olarak kullanılmaktadır.

Kokain, kullanımına eşlik eden çekici deneyimler nedeniyle psikolojik açıdan oldukça bağımlılık yapıcıdır. Dopamin düzeylerini yüzde 250 artırırken, censelliği yüzde 100 artırıyor. ve yüzde 50 oranında yemek yemek, içsel bir ‘güç’ duygusu veren coşkuya neden olur.

Uzun süreli kullanım uykusuzluğa, depresyona, iktidarsızlığa ve halüsinasyonlara yol açar. Bunların %90’ında eser miktarda kokain var.

L.S.D.

L.S.D.

L.S.D.

Fiyatı: Gramı 3 bin dolar

Yaygın olarak asit olarak bilinen bir halüsinojen, görsel, işitsel ve dokunsal halüsinasyonlara neden olur. LSD’nin etkisi altındaki insanlar telkin ve kendi kendine telkine karşı çok hassastır.

İlk kez 1938 yılında İsviçreli kimyager Albert Hofmann tarafından sentezlenen madde, başlangıçta dolaşım ve solunum sistemlerini uyaran bir ilaç olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştı. Daha sonra asidin halüsinojenik özellikleri keşfedildi ve hippiler arasında çok popüler oldu.

Mevcut araştırmalara göre LSD fiziksel olarak bağımlılık yapmaz ve aşırı dozdan kaynaklanan herhangi bir ölüm vakası yaşanmamıştır.

Plüton

plüton maddesi değeri

Pluton Savannah River Site/Flickr.com/CC BY 2.0.

Fiyat: Gramı 4.000 dolar

İlk kez 1941’de Amerikalı kimyager Glenn T. Seaborg liderliğindeki bir ekip tarafından bulunup incelenen radyoaktif bir metal. Askeri amaçlarla ve nükleer reaktörlerde kullanılır. Bir kilogramı 20.000 patlamaya eşdeğer enerji açığa çıkarabilir. Bu da tonlarca TNT’ye eşdeğer.

Plütonyum yüksek oranda radyoaktif olduğundan minimum miktarlarda bile insanlar için öldürücüdür ve kemik dokusunda birikmektedir. Uranyum cevherlerinde eser miktarda bulunmasına rağmen bunu yapay olarak elde ediyoruz. Altından daha değerli olan 10 Sıra Dışı Madde

Taaffeit

Taaffeit Rob Lavinsky/iRocks.com, CC BY-SA 3.0

Taaffeit Rob Lavinsky/iRocks.com, CC BY-SA 3.0

Fiyatı: Gramı 4 bin dolar

Dünyadaki en nadide süs taşlarından biridir, elmastan bir milyon kat daha nadir bulunur, şu ana kadar bulunan tüm taaffeit örnekleri yarım bardağı ancak doldurabilir. Rekor ise 9,31 karatlık bir örnektir.

Adını ilk kez bulan kaşif Richard Taaffe‘den almaktadır. Mor, soluk yeşil, mavi-pembe ve kırmızı altıgen kristallerde oluşan karmaşık bir alüminyum, magnezyum ve berilyum oksittir. İkincisi son derece nadirdir ve bu renkte 10’dan az örnek bulunur.

Güney Tanzanya, Çin ve Sri Lanka’da görülür.

Trityum

Trityum maddesi değeri

Trityum maddesi değeri

Fiyat: Gramı 30 bin dolar

Hidrojenin izotopudur ve altından yaklaşık bin beş yüz kat daha pahalıdır. Kozmik radyasyonun bir sonucu olarak atmosferde küçük miktarlarda üretilir. Nükleer reaktörlerde ve nükleer patlamalar sırasında daha büyük miktarlarda trityum üretilir. Ayrıca lityumun nötronlarla bombardıman edilmesiyle sentetik olarak da elde edilebilir.

Trityum radyoaktif bozulmaya uğrar, floresan özelliklere sahiptir ve saat ibrelerinde, küçük silah nişangahlarında, pusulalarda, ışıklı anahtarlıklarda ve uyarı panolarında kullanılır.

Elmas

Elmas maddesi değeri

Elmas maddesi değeri

Fiyatı: Gramı 55 bin dolar

Doğada bulunan en sert maddedir, elmaslar kuvvetli asit veya bazlarda çözünmez. Elmas kimyasal olarak saf karbondur. En eski elmaslar 3 milyar yaşın üzerindedir, bu da Dünya’nın yaşının üçte ikisinden fazladır. Altından daha değerli olan 10 Sıra Dışı Madde

Esas olarak mücevherlerde kullanılır. İlginç bir şekilde ham, kesilmemiş bir elmas mattır ve parlamaz. Bir pırlantanın olağanüstü güzelliği ancak doğru kesimle kazanılır.

Şu ana kadar bulunan en büyük ve en saf elmasa Cullinan adı verildi. 1905 yılında Pretoria’daki Premier Madeninde bulundu. Taşın ağırlığı 3.106 karat (621 gram) idi.

Painit

Painit maddesi değeri

Painit maddesi değeri

Fiyat: Gramı 300 bin dolar

1950’lerden beri bilinen en nadir ve en pahalı minerallerden biri. İlginç bir şekilde, 2005 yılına kadar dünyadaki en nadir değerli taş olarak kabul ediliyordu çünkü o zamana kadar yalnızca 25 kristal bulunmuştu. Sonraki yıllarda yeni painit yatakları bulundu, binlerce yeni örnek ve mineral onun mükemmelliğini kaybetmesine sebep oldu.

Oluştuğu tek yer Burma’dır. Mineral doğal olarak altıgen bir şekle sahiptir; renkleri kahverengi, turuncu ve kırmızıdan mora kadar değişir.

Minerallerin az bir kısmı özel ellerde, geri kalanı ise Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nde, Amerika Gemoloji Enstitüsü’nde, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde ve Lucerne’deki GRS Mücevher Araştırma Laboratuvarı’nda bulunuyor.

Kaliforniya 252

Kaliforniya 252 maddesi değeri

Kaliforniya 252 maddesi değeri

Fiyatı: Gramı 27 milyon dolar

Bilinen en pahalı kimyasal elementtir. Yapay olarak üretilen bu madde ilk olarak 20. yüzyılın ortalarında Kaliforniya’da elde edildi. Erime noktası 900 santigrat derece olan gümüşi bir metaldir, oldukça radyoaktiftir ve karanlıkta parlar.

Tıpta kötü huylu tümörleri tedavi etmek, röntgen uçakları ve reaktör parçalarını arızaları tespit etmek ve kaçak ilaçları aramak için kullanılır.

Radyasyon ve kemiklerde biriktirdiği etki nedeniyle oldukça tehlikelidir. Aynı zamanda çok güçlü bir nötron kaynağıdır; bir mikrogram, dakikada yaklaşık 170 milyon nötron yayar.